Нов индийски ресторант в София, индийска кухня


Индийската кухня е една от най-древните в света. Цивилизацията, като такава съществува повече от 50 века. От познати, ходили в Индия знаем че дори един месец е малко, ако искате да обиколите забележителностите там. Населението е огромно, езиците са много, а кухнята е различна и донякъде все още непозната на българина.

Предполагам сте чували думата тандури, но може би тези които не са чели поне малко за Индия, не знаят че това е глинена пещ, в която се приготвя храната. Използват се дървени въглища, а за съдове масово се употребяват тигани. Може би най-характерното нещо за индийската кухня е нейното използването на силни и разнообразни аромати. Една от най-известните подправки е шафранът. От новия индииски ресторант със същото име, ни разказаха накратко за подправката. Добива се от изсушени близалца на цвета и част от шийката на шафрановия минзухар. За получаването на един фунт от подправката /0,453 гр./ се обработват 75 000 цвята и 225 000 ръчно отбрани близалца от цвета на цветето. Това обяснява защо подправката Шафран е най-скъпата в света.

В София има няколко индийски ресторанта, като Шафран е най-новият, майстор-готвача е от Индия, музиката е индийска и храната е проготвена по оригинални рецепти и със истински индийски подправки. Това което опитахме е Пиле Тика-Масала и Наваби Мутон (агнешко със сос). Всичко това се поръчва с ориз и хлебче-тандури.
Ако нещо не ви е ясно, винаги може да се обърнете към персонала за да научите малко факти за тази интересна и популярна в цял свят кухня. Цените са може би най-ниските, в сравнение с останалите индийски ресторанти в София, като 15 - 20 лв на човек ще стигнат за да се наядете добре.

Ресторант Шафран се намира в Студентски Град до бл 42Б, завива се веднага в дясно, след ФАНТАСТИКО, ако се движете към Зимния Дворец. Телефон за резервации: 0896-179986.