Ревю за ресторант Шафран в Капитал


Смисълът на една наистина добра вечеря в индийски ресторант е нещо, което разбирате още преди края на вечерта.

Макар че беше късно (около 23:30), ни посрещнаха топло и дружелюбно, с внимание към всички в компанията. Една от дамите в групата изрази несъгласието си с твърде хладния климат в "Шафран" (за което всъщност вина носеха някои други азиатски държави), така че веднага донесоха електрически радиатор специално за нашата маса.На пръв поглед на ресторанта му липсва автентичност (или кич, в зависимост от гледната точка), защото отсъстват индийски елементи - с изключение на няколко типични ресторантски експоната в ъгъла и боливудските клипове, които вървят на плоския монитор на стената. За щастие липсата на индийски декор се компенсира от качествената кухня и доброто обслужване.

Компанията ни се състоеше от девет доста гладни мъже и жени, така че успяхме да опитаме доста различни ястия от менюто - от предястията до десертите. (При това в доста големи количества.)Предястията пристигнаха сравнително бързо и се харесаха на всички - дори на онези от компанията, които никога не бяха опитвали деликатесите от индийския полуостров. Бяха вкусни, горещи и много удачно поднесени - в малки чинийки на подноси, под които имаше запалена свещ, за да не изстинат. Тандури пиле тика беше посрещнато с "ах" и "ох" от всички присъстващи. Пиле пакора беше също толкова добро, колкото във всеки индийски ресторант във Великобритания (защото не съм ходил в Индия), но решихме да си направим пас за предложението на главния готвач - "пилешка близалка" (крилце, приготвено по някакъв по-специален начин).

Основните ястия пристигнаха малко по-късно - за съжаление едно по едно в момента, когато бяха готови, а не заедно, а гарнитурите пък пристигнаха малко след сосовете, така че моментът на самото ядене се отложи. Но си заслужаваше. Агнешкото джафрези (сервирано с икокала) беше великолепно, както и пиле виндалу. Бяхме си ги поръчали по-люти, така че сервитьорката трябваше да развие максимална скорост, за да ни носи нови бири навреме. Агнешко роган джош също беше много вкусно, а двамата вегетарианци в компанията не останаха разочаровани и от тяхното ястие - спанак със сирене палак.

Сред гарнитурите се открояваше отличен хляб наан, по който нямаше и следа от мазния лъскав блясък, характерен за него в много други индийски ресторанти по целия свят. Имаше и сос с люти чушки и чесън, така че ми липсваше единствено пюре от манго.
Десертите също бяха разнообразни и сервирани навреме, макар че към този момент повечето хора от компанията едва бяха в състояние да вдигнат приборите си от масата.
Сметката възлизаше на общо 200 лева, което беше съвсем прилично предвид броя на хората и количеството на храната и напитките - някъде около 25 лева на човек.

Удобните места за паркиране срещу ресторанта и възможността за доставки по домовете (от февруари тази година) ще превърнат "Шафран" в любимо място за почитателите на индийската кухня, а най-вероятно ще спечелят и нови.

Шафран
Студентски град, бл. 42Б,
089 617 99 86,
saffron-bg.com